Çocuk Psikiyatrisi
16 Temmuz 2024

ÇOCUK VE ERGEN RUH SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI ANABİLİM DALI

İstanbul Medeniyet Üniversitesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Doç. Dr. Alperen Bıkmazer tarafından Mayıs 2017’de kurulmuş, Kasım 2017’de Prof. Dr. Vahdet Görmez’in göreve başlaması ve sonrasında sürdürülen çalışmalar neticesinde Mayıs 2019 tarihinde eğitim kliniği statüsü kazanmıştır.

Anabilim Dalı akademik kadrosunda 1 profesör doktor, 1 doçent doktor, 1 doktor öğretim üyesi görev yapmaktadır. Kliniğimizde öğretim üyelerine ek olarak 1 doçent doktor, 2 uzman doktor, 22 asistan doktor, 4 uzman psikolog, 9 hemşire, 1 dil ve konuşma terapisti ve 1 çocuk gelişim uzmanı bulunmakta olup; eğitim ve sağlık hizmetleri tecrübeli ve multidisipliner uzman bir ekip tarafından sunulmaktadır.

Bölümün sağlık hizmetleri Sağlık Bakanlığı ile yapılan afiliyasyon anlaşması çerçevesinde Göztepe Prof. Dr. Süleyman Yalçın Şehir Hastanesi’nde verilmektedir. Hastanede bulunan klinikte 8 poliklinik odası, 1 psikolog odası, 1 aynalı oda, 1 eğitim ve seminer odası bulunmaktadır. Kliniğimizin yataklı servisi Şubat 2022’de hizmete açılmıştır ve halihazırda çocuk ve ergen ruh sağlığı alanında İstanbul’da bulunan iki servisten biri, Anadolu yakasında ise tek yataklı servis olma özelliği taşımaktadır. Bu birimde 11 hasta için oda, 3 görüşme ve değerlendirme odası, 1 vizit odası ve 2 psikolog odası yer almaktadır.

Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı gerek tıpta uzmanlık öğrencileri gerek tıp fakültesi öğrencileri için nitelikli teorik eğitim, süpervizyon ve uygulamalı öğrenim imkanları sunarak eğitim faaliyetlerini güncel bilimsel yaklaşımlar ışığında etkin bir şekilde sürdürmektedir. Bölümde düzenli olarak bilimsel çalışmalar yürütülmekte, eğitim seminerleri, vaka tartışmaları ve süpervizyonları yapılmakta, bilimsel kongrelerde etkinlikler düzenlenmekte, alanında tanınmış öğretim üyeleri eğitim saatlerinde konuşmacı olarak misafir edilmektedir.
Kaliteli eğitim ve sağlık hizmetinde memnuniyeti birlikte önceleyen vizyonuyla bölüm kısa sürede Türkiye’nin önde gelen kliniklerden birisi olmuştur. 

Birimimizde poliklinik hastalarına yönelik ayaktan psikiyatrik teşhis ve tedavi hizmeti, tıbbi gerekliliği uygun görülen hastalar için yatarak teşhis ve tedavi hizmeti, diğer branş kliniklerinde yatan ve acil servise başvuran hastalar için konsültasyon hizmeti ve yetkili makamlarca görevlendirildiğinde adli psikiyatrik değerlendirme ve konsültasyon hizmetleri verilmektedir.
Kliniğimizde sunulan ruh sağlığı hizmetinde çocukların yüksek yararı öncelenmekte, farmakolojik tedaviler ile psikoterapi hizmetleri bir arada sunulmakta, sağlık hizmetleri kalitesinde uluslararası kabul gören ölçütler referans alınmaktadır.

Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalında; bebeklik, çocukluk ve gençlik çağında görülen ruhsal bozuklukların ayaktan veya yatarak teşhis ve tedavisi yapılmakta, psikoterapi hizmetleri verilmekte, dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu, anksiyete bozuklukları, obsesif kompulsif bozukluk, depresyon, otizm spektrum bozuklukları ve diğer nörogelişimsel bozukluklar gibi çocukluk çağı psikopatolojilerinde özellikli poliklinik hizmetleri sunulmakta, sağlık kuruluna başvuran çocuk ve ergenlerin psikiyatrik değerlendirmesi yapılmaktadır.

VERİLEN HİZMETLER

* Kliniğimize başvuru yapan bebek, çocuk ve ergenlere ruhsal ve bilişsel değerlendirme, danışmanlık ve psikopatolojilerine yönelik tedavi hizmeti; ailelere yönelik gerekli psikoeğitim, terapötik müdahale ve yönlendirmelerde bulunulmaktadır.

* 0-18 yaşları arasındaki bebek, çocuk ve gençlerin ruhsal sorunlarına yönelik; aile, öğretmen, okul ve ilgili kurumlarla iş birliği içerisinde çalışılmaktadır.

* Polikliniklerde araştırma görevlileri ilk başvuru ve kontrol hastalarının muayenelerini yapmakta ve öğretim üyelerinin gözetimi altında hasta takiplerini sürdürmektedirler.

* Çocuk ve ergenlerin psikometrik değerlendirmeleri kapsamında gerektiğinde uzman psikologlar tarafından WISC-IV gibi nöropsikolojik testler, zeka testleri ya da gelişimsel tarama testleri uygulanmaktadır.

* Psikofarmakolojik tedavilerin yanı sıra bireysel ve aile temelli terapi yaklaşımları, bilişsel ve davranışçı terapi, dinamik psikoterapi ve oyun terapisi gibi çeşitli terapi yöntemleri uygulanmaktadır.

* Sosyal Hizmet Uzmanı tarafından psikososyal değerlendirmesi yapılan çocuk ve ailelerine yönelik, sosyal hizmet müdahaleleri ve danışmanlık hizmeti verilmektedir.

cocukps

Öğretim Üyeleri

Prof. Dr. Vahdet Görmez (Öğretim Üyesi) 
Doç. Dr. Alperen Bıkmazer (Anabilim Dalı Başkanı)
Dr. Öğr. Üyesi Yavuz Meral (Öğretim Üyesi)

Uzman Doktorlar

Doç. Dr. Nuran Gözpınar
Uzm. Dr. Burcu Yıldırım Budak

Uzm. Dr. Sebile Aslı Eke Altunoğlu


Asistan Doktorlar

Dr. Fulya Bakır

Dr. Zeynep Dilara Aslankaya Yetkin

Dr. Alican Güler

Dr. Aybala Nur Tohumoğlu Balık
Dr. Ecren Parlak Kuvvet

Dr. Nimtac Abdullayeva

Dr. Aygün Hüseynova

Dr. Oğuzhan Koyuncu  

Dr. Eslem Öztürk Gül

Dr. Sümeyye Bayrak Yüksel

Dr. Dilara Avcı

Dr. Zeliha Çetin

Dr. Nadide Fettahlıoğlu

Dr. Emine Büşra Doğu

Dr. Mehmet Sezgin

Dr. Sena Ciminli

Dr. Melike Ayşegül Kara

Dr. Berfin Merve Gören

Dr. Naile Erdoğan

Dr. Nida Deniz Albayrak

Dr. Fatma Melike Özreisoğlu


Uzmanlığını Almış Doktorlar:

Dr. Burcu Hafız Ahmet

Dr. Fatma Zehra Bıçakcı

Dr. Burak Demirci
Dr. Tuba Sürücü

 

Klinik Psikologlar

Uzm. Psk. Esra Altınbilek

Uzm. Psk. Deniz Gezer

Uzm. Psk. Selin Tüfek

Uzm. Psk. Serkan Gümüş

 

Çocuk Gelişim Uzmanı

Çocuk Gel. Uzm. Hacer Yıldırım

 

Dil ve Konuşma Terapisti

Dil ve Kon. Ter. Hatice Tilki

 

Hemşireler

Uzm. Hem. Rukiye Bahar

Hem. İlyas Bora

Hem. İrem Çakır

Hem. Kubilay Yalçınkaya

Hem. Naciye Sümeyye Yılmaz

Hem. Nure Aydın

Hem. Semanur Gögen

Hem. Tuğçe Kuş

Hem. Yusuf Sezgin

 

Personeller

Tıbbi Sek. Elanur Çinçik

Tıbbi Sek. Şemsa Sayılır

Pers. Yıldız Akyol